Ach, co to był za dzień! W czwartek, 7 grudnia, grupa Smerfów udała się autobusem do Giżycka, a dokładnie do restauracji Puzzle Smaku. Tam przywitali nas bardzo serdecznie gospodarze restauracji. Zastaliśmy pięknie przygotowany stół, który posłużył nam jako warsztat pracy. Właścicielka restauracji przedstawiła dzieciom kucharki i kelnerów, po czym dała nam fajne czapki kucharskie. Z ochotą nałożyliśmy je na głowy. Każdy z nas miał przed sobą swoją stolnicę i wałek do ciasta. „Ciekawe, co będziemy robić?- zastanawiał się niejeden Smerf. Na wstępie musieliśmy zdać egzamin "na kucharza". Pani kucharka pokazywała nam różne produkty, owoce i warzywa, a my je nazywaliśmy. Test zdali wszyscy. Szefowa poinformowała nas, że będziemy robić różne pierogi. Na stole stały przeróżne składniki na farsze do pierogów. Mieszaliśmy różne składniki, aby przyrządzić pyszny farsz pierogowy. Była to frajda- nadzienie na słodko i na słono. Co kto lubi. Aż w końcu wałkowanie i lepienie. Panie kucharki udzielały cennych wskazówek. Po skończonej pracy poszliśmy do sali zabaw. Były tam świetne zabawki, bawiliśmy się kolorowo i wesoło. W tym czasie Panie kucharki i Pan kucharz ugotowali nasze piegi. Wróciliśmy do stołu, a tam zastaliśmy pięknie zastawiony dla nas stół. Na pięknych talerzach podano nam nasze pierogi, a soki piliśmy z eleganckich szklanych kielichów. Pierogi smakowały wybornie. A na koniec jeszcze czekały nas niespodzianki - dyplomy, balony i małe bączki. Dziękujemy Puzzlom Smaku za tak piękne przyjęcie nas, było nam niezmiernie miło u Państwa gościć.
Halina Macina i Ewelina Wądołowska